Gå videre til hovedindholdet

Temaoplæg: Hvornår kan man tillade sig at sige hvad?

Der har været lidt 'stille' i forhold til de mere omfattende indlæg på bloggen det sidste stykke tid, hvor der har været en masse at se til, og mindre tid til at skrive. Det har jeg fået gjort lidt ved nu, hvor jeg er ved at have nogle forhåbentlig spændende indlæg klar. Jeg foretrækker, at man læser dem som en bog eller en artikel hvor man får nogle indtryk og så ellers går videre, og altså ikke får nogen opskrift på hvordan man skal forholde sig til noget.

For tro mig når jeg skriver, at det er nogle svære (og følsomme) emner at skrive om. Især når man ikke vil støde eller "skubbe" til nogen der ligger ned. Det eneste jeg ønsker er, at folk har mulighed for selv at træffe deres egne valg så veloplyste som muligt.

Egentlig dabatør bliver jeg nok aldrig, for jeg er alt for bange for at støde andre eller gøre nogen kede af det ;-).

Temaoplæg - indledningen
Jeg tænker på sætningen "der er altid nogen der har det værre end en selv" med hentydning til, at nogle brokker sig over småting ifølge andre. Sådan lidt jantelovs-agtigt, egentlig. For ja, der vil altid findes et eller andet barn med en slem sygdom i et u-land. Dette leder mig til en undren over, hvornår det egentlig er okay at have det skidt. Eller okay at have ondt af sig selv. Ikke mindst, at skrive eller snakke om hvad der kan påvirke én. 

Her tænker jeg også på mig selv der, af hvad jeg selv føler, til tider kan lægge mig op af grænsen til hvad man kan tillade sig at antage om sig selv og andre. Selvfølgelig i den bedste mening, men skrevne ord kan jo misforståes. Jeg kan bare godt lide debatten. Her i hjemmet har vi f.eks. diskuteret emner som for/imod kemo, aktiv dødshjælp, er kræft en god måde at dø på osv.

Min holdning til hvad man kan 'brokke' sig over er, at man efter omstændighederne kan tillade sig det meste, medmindre det er for at nedgøre andre. Hvis forstoppelse er det væreste en given person har prøvet i sit liv, så er det selvsagt noget der kan ødelægge en dag eller uge for dem. Især hvis det er op til et bryllup. At forstoppelse 'bare' er en bivirkning til noget af den medicin jeg får mod noget andet medicin, skal aldrig være deres problem, og det skal de ikke bekymre sig om. Derfor kan man også sagtens være træt af at være forkølet, have ondt i maven og stadig komme og sige det til mig at de er trætte af at være syge - selvom jeg til tider kan have en større liste af lidelser end dem. Det har jeg aldrig set skævt til, selvom folk så har sagt bagefter "ej, nu brokker jeg mig bare, du har det jo meget værre", men "ja, måske. Måske ikke". 

I den anden grøft, kan jeg ud fra mine egne erfaringer f.eks. skrive, at kemoen slet ikke er så hård som jeg havde forventet. Dette kan modsvares med 'ja, så skulle du bare prøve ...' og så et eller andet eksempel - men hvor meget skal man igennem, før man må skrive om 'alt' (selvfølgelig stadig uden at gøre noget bevidst for at skade eller nedgøre andre).

Mange af tingene kunne jeg godt have fundet på at skrive før jeg fik kræft, men så ville nogle sikkert sige "ja, så skulle du bare prøve at få kræft", og nu har jeg så kræft (eller har haft). Må jeg så skrive alt nu? Så hvor meget kan man skrive om uden at være døende, amputeret eller lignende?

For de fleste kan komme med sætningen "ja, men du har jo ikke prøvet at ..." - men forhåbentlig kommer jeg heller ikke til det, dog håber jeg, at jeg alligevel kan få lov til at fremføre mine synspunkter på en sober måde. 

Kommende oplæg
Betragt dette som et oplæg til følgende blodindlæg de kommende dage, nu hvor jeg måske har lagt en baseline hvor hvilke temaer jeg (forhåbentlig) kan tillade mig at tage op uden at blive stemplet som  kold og ufølsom:
  • 1: Kræft er en god måde at dø på - en læge har udtalt, at af mange dødsårsager, er kræft en af de gode. En anden har udtalt, at han ikke ville modtage kemo. Jeg kan sagtens forstå ham! Link til indlægget
  • 2: Alternativ behandling - hvad gør jeg i det, og hvilke tanker har jeg om det.
Forhåbentlig kan jeg få noget interessant ud af det, uden at tage stilling til ekstrabladet-overskrifterne. Og uden det bliver en stor etisk debat. Jeg tænker, at efter oplægget her er kommet op, så lægger jeg det første indlæg op i morgen, mandag, og så det næste på onsdag. Medmindre der altså sker noget uforudset og endnu mere spændende i mellemtiden.

Ha' det vel
Nick :D 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Samtale med lægen; gode og dårlige nyheder

De gode nyheder er sjovest, for de er, ja, gode. ;-) De gode Knuden de har fjernet, har de fået det hele med af. Mit ar og det hele så også fint ud. Den "pølse" jeg har på låret, er en muskel han har "sat" der. Noget af det væv og muskel han fjernede under operationen var han nervøs for om ville lave et hul ved benet, så han tog en anden muskel og syede fast, som så har lavet den bule der er på låret. Den generer heldigvis ikke, men det var rart at få bekræftet, at den ikke har nogen betydning.  Motion skal jeg bare i gang med, og jeg må gå alt det jeg har lyst til. Dog skal jeg af hensyn til risikoen for at udvikle brok, undlade at løfte tunge ting de næste par måneder. Dette var mindst to måneder. Jeg må dog gerne, når det er nødvendigt, løfte Ina. Men det var også grænsen. De dårlige De dårlige fylder lidt mere i mit indlæg. Først og fremmest, så har de testet knuden de har skåret ud, og jo færre 'levende' celler der er i knuden jo be

Færdig med kemo! Refleksioner over det afsluttede kemoforløb

Nu hvor kemobehandlingen, i hvert fald denne omgang, er gennemført, så må det være tid til at kigge tilbage på hvad jeg tænker om det hele. Først og fremmest kan jeg jo kun tale for mig selv, da alt er individuelt på trods af samme medicin (hvis man endelig skulle finde noget at sammenligne sig med - og hvis man overhovedet får det samme som mig) Men... Det kan man jo ikke bruge til meget andet, end at konstatere vi får det samme medicin.  Jeg har valgt at lave en indholdsfortegnelse denne gang, da indlægget er en hel del længere end normalt.  1. Hvad fik jeg? 2. Kemo og hvordan det er på film 3. Forløbet er ikke helt slut endnu 4. Indlæggelser og bivirkninger - status 5. Det har da være barskt 6. Ikke slut endnu 1. Hvad fik jeg? Jeg fik Doxorubicin Hydrocloride og Ifosfamide fordelt over seks behandlinger med tre ugers mellemrum . Jeg var indlagt tre dage af gangen, hvor jeg fik det i CVK  i halsen den første gang, og i porten (CVP) de sidste fem gange. Det tager ca. 5

Jeg skal opereres på torsdag!

Kort indledning inden det I kom for at læse, kommer.  Jeg var jo lidt spændt på hvad der egentlig skulle møde mig i morges - indkaldelsen lignede den jeg fik, da jeg blev udredt i december 2014. Vi skulle være i Aarhus kl 10, men da vi var i god tid, gik vi forbi Onkologisk så vi lige kunne varme en flaske til Ina. Og så kunne vi også lige sige hej til de ansatte, det er jo lidt som et "andet hjem" til tider. Jeg fandt ingen smølfer, men til gengæld fandt vi Anders, der er noget af det mest hyggelige at snakke med. Han vil gøre alt for os patienter, om det så er at finde appelsiner og presse dem, så vi kan få friskpresset juice eller lave mad på bestilling :-) Så efter at han snakket med ham, så kan det kun blive en god dag - og nu fik Michell også endelig set ham, og hun var kun enig. Nu har jeg jo snakket om ham et par gange efterhånden... Knuden er næsten halv størrelse - operation på torsdag! De gode nyheder er, at knuden blev estimeret til at være 2-3 cm,